tat'lı Yıllar'

Tats Milestones Tats Milestones

50 Yıldır  Bitmeyen Domates Tutkusu.

Tats Milestones Tats Milestones

tatKonserveKuruluyor

Hayatı boyunca ülkesine fayda sağlayacak hizmetler sunmak ve yenilikleri getirebilmek için çalışan Vehbi Koç, dört mevsimi yaşayabilen Türkiye’de tarımın önemine inanmış, gezdiği ülkelerde neyin, nasıl yetiştirildiğini dikkatele izlemişti.
Türkiye ile benzer iklimlerdeki Portekiz ve İspanya’daki domates tarımı Vehbi Bey’in dikkatini çekmiş ve Tat’lı serüven başlamıştı. Uzun, sabırlı ve meşakkatli yollardan geçerek yapılan çalışmalar  sonucunda, 1967 yılının Haziran ayında Bursa Mustafakemalpaşa’da temelleri atılan Tat Konserve Sanayi ile Vehbi Bey’in tarımsal yatırım hayali hayata geçmiş oldu.

Tats Milestones

Türkiye’de Bir İlk

1970 yılında Tat Konserve fabrikasında, 41.500 ton domates işlendi ve 8 bin tondan fazla salça üretildi. Üretilen salçaların 6.100 tonunun ihraç edilmesi, Vehbi Bey’in hayalini kurduğu ihracata dayalı tarımsal üretim hedefinin gerçekleştiğinin göstergesiydi. Aynı yıl Tat Konserve Türkiye’nin ilk konsantre çorbasını ve tüpte salçasını tüketicilerin beğenisine sundu.

Tats Milestones Tats Milestones
Tats Milestones

TeknolojideÖnemli Adım

80’li yıllara gelindiğinde Tat, iç pazarın büyümesiyle üretim kapasitesini arttırarak ihracatını da sürdürmeye devam ediyordu. Nijerya ve İsveç pazar zincirine eklenen ülkeler arasına girdi. 1981 yılına modern teknolojiyi kendi fabrikasına taşıyan Tat Konserve “aseptik hattı”nı kurdu. 1985 yılında ise bu hatta ikincisi ilave edildi.

Tats Milestones
Tats Milestones
Tats Milestones Tats Milestones

Kagome- tat Projesi

1983 yılında, Tat Konserve ile 1899’dan beri, domates ve mamülleri üretimini sürdürmekte olan Japonya’nın en köklü şirketlerinden Kagome arasında ticari sözleşme imzalayarak “Kagome-Tat Projesi”ni başlattı.

Tats Milestones

Tat yine bir ilke imza attı

1989 yılında doğranmış domates üretim teknolojisini Türkiye’ye getirerek yine bir ilke imza atan Tat Konserve, küp küp doğranmış,  katkı maddesiz konserve kutu domates ve soyulmuş tüm domates üretmeye başlayarak, sofralara sağlıklı ve pratik lezzetleri kazandırmaya devam etti.
Tats Milestones Tats Milestones
Tats Milestones

Üretim Dolum Hatları Kuruldu

Tat Konserve için 1990’lı yıllar hızlı adımların atıldığı yıllar oldu. Tat artık dört büyük fabrikada üretim yapan ve ABD’den sonra dünyada ikinci büyük, Avrupa’nın birinci salça üreticisi şirket oldu. 1993 yılında halka açılan Tat, 97 yılında yeni bir atılım daha yaparak, son teknoloji ve el değmeden üretim yapan makineler ile; hardal, ketçap ve mayonez üretim dolum hatları kurdu.

Yeni Kapak Teknolojisi

Amerika’da sayılı işletmelerde, Avrupa’da ise sadece Tat’ta bulunan, Aseptik doğranmış domatesin hava alma riskini milyarda bire indiren kaynaklı kapak teknolojisi Magnum doğranmış domates hattı devreye alındı.
Tats Milestones Tats Milestones
Tats Milestones Tats Milestones

Gerçek tat'lar korumamız altında

2006 yılında, İzmir’in Torbalı ilçesinde açılan yeni fabrika ile üretim kapasitesi arttırıldı ve tüketicilere “gerçek tat’lar korumamız altında” mottosuyla lezzetli ürünler sunulmaya devam edildi.

tat Domates Şenliği

2010 yılında 300 bin ton domates,8 bin ton sebze ve meyve işlenerek 2 bin ton salça, 4 bin ton domates ürünü, 10 bin ton ketçap, 6 bin ton mayonez, 8 bin ton diğer konserve ve reçel üretimi gerçekleştirildi. Tat Mustafakemalpaşa fabrikasının bulunduğu adını Tat’tan alan Tatkavaklı Mahallesi’nde Domates Şenliği düzenlenmeye başladı. 30-31 Temmuz 2010 tarihlerinde gerçekleşen şenliğe binlerce kişi katıldı.
 
Tats Milestones Tats Milestones
Tats Milestones

Kagome Tat Projesi

 
2014 yılında Tat Gıda bir büyük anlaşmaya daha imza attı. 1983 yılından beri ortaklık yaptığı Japonya’nın domates ürünlerinde en büyük şirketi olan Kagome ile yaklaşık 40 milyon dolar tutarında, üç yıllık ihracat anlaşması imzaladı. Tat; salça ve konserve ürünleri iş kolunda satışlarını 2013 yılının %30 üzerine çıkardı.

Domatesin Önderleri

2016’da Tat Gıda sektöründe bir ilke daha imza atarak Türkiye’de sanayi domatesi üretiminin gelişmesi ve uluslararası pazarda rekabet edecek bir konuma gelmesini hedefleyen “Domatesin Önderleri” projesini başlattı.
 
Tats Milestones Tats Milestones
Tats Milestones Tats Milestones

En Çok Kişi ile Ekmek Üzerine Eş Zamanlı Ürün Sürme Rekoru Denemesi

2017 yılında 50.yılını, çiftçileri ve çalışanları ile büyük bir coşku ve heyecanla kutlayan Tat, Mustafakemalpaşa’da  bulunan fabrikasında 'En Çok Kişi ile Ekmek Üzerine Eş Zamanlı Ürün Sürme Rekoru Denemesi' yaparak Guinness Rekoruna imza attı.

Türkiye'nin Ketçabı

Türkiye’de bir ilk olarak ultra clean teknoloji ile dolum kabiliyetine sahip pet şişe dolum hattı devreye alındı, bu sayede soğuk dolum teknolojisi kullanılarak şeffaf şişeye ketçap ve mayonez dolumu yapılmaya başlandı.

Tats Milestones
Tats Milestones

Günümüz

Türkiye’nin köklü ve öncü şirketlerinden olan TAT, günümüzde halen tüketicilere en doğal, en güvenilir ve en lezzetli ürünleri sunmak hedefiyle; Mustafa Kemalpaşa-Bursa, Karacabey-Bursa ve Torbalı İzmir tesislerinde başarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.