Domatesin Önderleri

03 Aralık 2019

Tat Konserve’nin tarihsel serüveni, uzun, sabırlı ve meşakkatli yollardan geçerek 1967 yılında başladı. Vehbi Koç’un 1950’li yılların başından itibaren hayal ettiği ve kurmak için çalıştığı Tat Konserve, 1967 yılında kuruldu. Bursa, Mustafakemalpaşa’da inşa edilecek olan fabrikanın temeli Şubat 1968’de atılmış ve aynı yıl üretime geçilmişti. Hayal, gerçek olmuştu...

Tat Konserve’nin tarihsel serüveni, uzun, sabırlı ve meşakkatli yollardan geçerek 1967 yılında başladı. Vehbi Koç’un 1950’li yılların başından itibaren hayal ettiği ve kurmak için çalıştığı Tat Konserve, 1967 yılında kuruldu. Bursa, Mustafakemalpaşa’da inşa edilecek olan fabrikanın temeli Şubat 1968’de atılmış ve aynı yıl üretime geçilmişti. Hayal, gerçek olmuştu...

Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç, Tat Konserve’yi kurmadan yaklaşık yirmi yıl önce tarımsal üretim yapan bir fabrika kurma isteği ile çalışmaya başlamıştı. Henüz 1946 yılında ilk Amerika yolculuğunu yaptığı sırada meyve suyu satan dükkânlar, Vehbi Koç’un dikkatini çekiyordu. Aklına Türkiye’de meyve suyu üretmek, üretilen meyve sularını hem ülke içinde satmak, hem de yurtdışına ihraç etmek fikri yer etmişti. O günlerde New York’ta bulunan kimyager Nimetullah Mahruki ile görüşen Vehbi Koç, düşüncelerini ona anlattı. Mahruki de Amerika’da bulunduğu sırada meyve suyu üretimi için gerekli yatırım ve maliyet hesaplarını yaptı. Meyvenin Türkiye’de pahalı olması nedeniyle projenin verimli olamayacağı haberini alan Vehbi Koç, meyve suyu üretimi hayalini erteledi. Ancak tarıma dayalı ihracat yapan bir fabrika kurma fikri hâlâ devam ediyordu.

Paylaş

Diğer Haberler