Sağlığınızla Dost Yemekler Yapmanın Püf Noktaları

"Olmaya devlet cihanda bir nefes sihhat gibi" der Kanuni Sultan Süleyman ve sağlığın mal mülkten daha önemli olduğundan bahseder bu sözüyle. Gençliği geride bırakan her insan yavaş yavaş anlamaya başlar sağlığın önemini. Ve her yaşta sağlıklı ve huzurlu olabilmek için önce doğru beslenmek gerektiğini bilir insan.

Yemeklerinize sağlık, yaşamınıza ömür katmak için yemek yaparken dikkat etmeniz gerekenleri de gözardı etmemelisiniz

#

İşte size sağlıklı yemekler yapmanın bazı püf noktaları;

  • Sağlık dolu yemekler için Akdeniz mutfağı sizin için iyi bir rehberdir. Akdeniz mutfağında yer alan zeytinyağlı sebzeler ve domatesli yemekleri yemek listenizde ilk sıralara doğru alın.
  • Hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler yapmak için ciddi kalori hesapları yapmanıza gerek yok. Mutfakta yemek yapmaya başlamadan önce iyi organize olun ve yapacağınız her yemeği en sağlıklı nasıl pişirebilirim sorusunu kendinize hep sorun!
  • Canınız hamur işleri, tatlılar ve yağlı yiyecekler istediğinde bu anı nefsinizi köreltecek şekilde beslenerek geçirmeye özen gösterin.
  • Sebzeleri haşlayarak ve üzerine bol domates sosu dökerek yemek sağlığınız için son derece faydalı olacaktır.
  • İçecek olarak asitli içecekler ve kimyasal maddeli meyve suları yerine TAT'ın doğal ve katkısız SMS'lerini tercih edin.
  • Yemeklerinizde kullandığınız soslarda domates ve domates ürünlerinden yapılmış soslara ağırlık verin. Bunun en sağlıklı ve en pratik yolu leziz domatesleriyle kullanıma hazır Tat Domates Ürünleridir.
  • Ağır ve işlem görmüş yağlar yerine doğal zeytinyağı kullanın. Likopen yağda kolaylıkla çözündüğünden yemeklerde doğal yağlar ile birlikte salça veya domates ürünleri kullandığınızda daha çok likopen tüketmiş olursunuz.
  • Tüm yemeklerinizde kullandığınız besinlerin %100 katkısız olduğuna emin olun.

Salça kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar ;

  • Mutlaka temiz kaşık kullanılmalıdır; yemek karıştırılan kaşık kullanıldığında salçanın asitliği değişecek ve daha kısa sürede bozulacaktır. Kaşık üzerinden gelen ya da havada bulanan küf sporları (ki bunlar gözle görünmez) salçaya karışarak üremeyi başlatırlar. Küf sporları salçanını şekerlerini parçalayıp asit oluşturur ve çoğalırlar. Siz bunları salçanızın üzerinde  beyaz, yeşil renkli tabakalar halinde görürsünüz.
  • Ürün kullanıldıktan sonra kenarlarındaki ince tabaka halinde kalan salçalar temizlenmeli ve üzerini kapatacak şekilde sıvı yağ ve tuz  ilave edilmeli.
  • Salça buzdolabından çıkartılarak kullanıldıktan sonra tezgahta  bekletilmeden buzdolabına geri kaldırılmalıdır.
  • Açılmış salçalar ortam koşullarında değil, buzdolabında ve üzeri kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Soğuk hava koşulları küflerin üremesini engeller. Ancak küflerin soğukta üreme özelliğine sahip türleri de vardır. (Bakteriler 35-37° C sıcaklığı severken, küfler 25-28° C’de çok daha fazla üreme kabiliyetine sahiptirler)
  • Aile kısa sürede tüketebileceği ambalaj büyüklüğünü seçmeli, buzdolabında uzun uzun saklayacağı ambalajı almamalıdır. Çok uzun bekletilen salçada asidite yani ekşilik arttığı için yemeğin tadını da olumsuz yönde etkiler. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için  Tat 170 g’dan 10 kg’a kadar giden farklı gramajlarda salçalar üretmektedir.
  • Büyük ambalajlarda satın alınan salçalar küçük ambalajlara bölünüp, üzerinde boşluk bırakarak (donunca hacim genişleyeceği için) buzdolabının derin dondurucusuna ya da buzluğunda  saklanabilir. Kullanılacağı zaman +4°C’de çözdürülerek  kullanılabilir.

TAT'lı Bilgiler